Diskuzní fórum LPG/CNG
19.9.2016 17:08:32
Jméno:
Jan Novak Předmět:
Vhodne auto na prestavbuDekuji za odpoved. Kdyz otazku zjednodusim, tak bych se chtel zeptat. Je auris 1,6 vhodny na prestavbu? Z dlouhodobeho hlediska. Na forech mi radi, ze se pokazi motor, na jinych forech zase opak.. Dekuji.
20.9.2016 7:53:19
Jméno:
Ing. Procházka Evžen Předmět:
RE: Vhodne auto na prestavbuDobrý den, základem přestavby každého vozidla na LPG je správná volba LPG zařízení a případně způsobu ochrany ventilů v závislosti na režimech způsobu používání vozidla a dále pak precizní nastavení LPG ve všech jízdních režimech tak, aby v žádném režimu nebyla směs chudá. U chudé směsi narůstají výrazně teploty hoření a hrozí poškození ventilů. Vyobrazené vozidlo v naší galerii (odkaz jsem Vám poslal v minulé odpovědi) je firemní vozidlo s velikým nájezdem kilometrů. Tak jako všechna technická zařízení i LPG zařízení vyžaduje pravidelnou kontrolu a dodržovat předepsané servisní intervaly, při nichž odborný servis provede nejen potřebné úkony, ale i kontrolu plynové mapy a případné seřízení.
18.9.2016 19:28:00
Jméno:
Marek Předmět:
Blikajuce led BRCDobry večer prajem.Blikaju mi 4 zelene diody,bola vymenena riadiaca jednotka a komplet plavak a bolo to kalibrovane po čase to začne blikat a blika stale system seqwent32.kde je chyba.dakujem za odpoved
21.9.2016 7:08:14
Jméno:
RE: Blikajuce led BRCDobrý den, pokud po provedených opravách a provedené kalibraci závada přetrvává, je třeba provést znovu diagnostiku kompletní elektroinstalace.
16.9.2016 20:38:07
Jméno:
Jan Novak Předmět:
Vhodne auto na prestavbuDobry den.
Muzete poradit vhodne auto na prestavbu? Mel by to byt kombi s obsahem max 2.0 Zaujal me toyota auris kombi. Jde mi hlavne o spolehlivost vozu. Dekuji.
19.9.2016 10:37:00
Jméno:
RE: Vhodne auto na prestavbuDobrý den, odpovědět na Vaši otázku je velice těžké neboť naše požadavky na vozidlo se mohou lišit a nebylo by dobré na tomto fóru prezentovat můj osobní názor. Co se týká Toyoty Auris přestavbu si můžete prohlédnout na našich stránkách http://www.lpg-autogascentrum.cz/fotogalerie-monta zi/toyota/montaz-toyota-auris-1-6/ .
15.9.2016 20:58:27
Jméno:
Michal Předmět:
Škubnutí po přidání plynuDobrý den,
mám namontovaný LPG Zavoli Bora OBD. Často se stává, že po přidání plynu motor škubne ( např. když brzdím motorem a pak znovu přidám plyn) na benzin se toto neděje. Jde o závadu některého komponentu LPG nebo je to jen záležitost správného nastavení?
Při volbě LPG jsem zvolil podporu komunikace s benzinovou jednotkou přes OBD z důvodu automatické úpravy korekcí směsi - funguje to tak jak popisuji nebo je funkce připojení přes OBD je "marketingový trik výrobců" Děkuji za odpověď
16.9.2016 7:34:02
Jméno:
RE: Škubnutí po přidání plynuDobrý den, bez provedení diagnostiky není možné odpovědět jednoznačně na otázku škubání. Toto může být způsobeno jak některým vadným komponentem LPG tak i vadnou funkcí některého originálního dílu vozidla např. některého z komponentů zapalování…… Pro správnou činnost LPG systému je potřeba snímat řadu signálů, které je výhodnější u modernějších vozidel snímat přímo z OBD.
15.9.2016 17:13:43
Jméno:
pavel Předmět:
Mitsubishi Pajero 3,5GDI Dobrý den
Chtěl jsem se zeptat na Mitsubishi Pajero 3,5GDI jestli se dá předělat na LPG a cena ? děkuji za odpověd
16.9.2016 7:17:47
Jméno:
RE: Mitsubishi Pajero 3,5GDI Dobrý den, protože jste uvedl velice málo údajů o motoru, domnívám se, že se jedná o šestiválcový motor vyráběný od 10/2001 do 12/2006 s výkonem 125 kW, s přímým vstřikováním paliva, kód motoru 6G74. Tento motor bohužel zatím nelze přestavět na LPG. Pokud je tomu jinak, zašlete mi doplněné údaje mailem.
11.9.2016 17:07:15
Jméno:
Martin Předmět:
ochrana ventiluZdravím
Mám dotaz, nechápu správnou funkci prostředků, které mají chránit ventily. Např. Valve protector. Jedná se mi o to, že 90% poškozených ventilů jsou výfukové, ale nechápu jakým způsobem ochrání prostředek výfukové ventily, když směs valve protector je vstříknuta při sání LPG poté zažehnuta a ve formě spalin odchází pryč z válce.
Pak ještě jedna otázka, to že špatné naladění má negativní vliv na teplotu výfukových plynů (chudá směs) a její dohořívání právě při otevřeném ventilu je neoddiskutovatelný fakt, nic méně nechápu jakým způsobem tyto prostředky snižují teplotu při spalování lpg. Jeden z problémů LPG je právě jeho vyšší teplota hoření cca 150 stupňů a z fyzikálního hlediska nechápu snížení teploty díky přívstřiku valve protector.
12.9.2016 8:46:18
Jméno:
RE: ochrana ventiluDobrý den, na začátek jen malé upřesnění – Valve Protector je zařízení pro dávkování aditiva. Aditivum, které je zařízením Valve Protector dávkováno, je nehořlavá kapalina (účinnou látkou je draslík), která ulpívá jak na sacích tak výfukových ventilech, kde tvoří ochrannou vrstvičku. Tato ochranná vrstvička omezuje mechanické opotřebení ventilů. Účinnost prokazují testy provedené německým TÜV, ale i samotná praxe. Velmi pozvolným odpařováním aditiva pak dochází k mírnému ochlazování ventilů. Co se týká teploty hoření – teplota hoření stechiometrické směsi LPG se vzduchem je o cca o 50 °C vyšší než teplota hoření benzínu. U chudé směsi pak v případě LPG může dojít k navýšení teploty až o 300 – 400 °C. Proto je důležité při pravidelných prohlídkách nechat zkontrolovat správné dávkování LPG v celém rozsahu výkonu motoru.
7.9.2016 16:04:35
Jméno:
Luboš Předmět:
přimazáváníDobrý den, z přečtených příspěvků vyplývá, že nejúčinnější a z dlouhodobého hlediska i nejekonomičtější ochranou ventilů je elektronické tlakové přimazávání. Při dotazu u montážní firmy (mimochodem jeden z vašich partnerských servisů) mě její majitel ale od tohoto systému zrazoval z důvodu zanášení plyn. vstřikovačů a nespolehlivosti. Fungoval by Elektronic Valve Protector se zaústěním před plyn. vstřikovače v kombinaci se systémem STAG Q-BOX BASIC a vstřikovači AC W01? Máte s touto kombinací nějaké dlouhodobější zkušenosti? Děkuji za odpověď. Zároveň bych vás rád touto formou pochválil za ochotu a čas, který věnujete odpovědím na tomto fóru. L.
8.9.2016 9:47:39
Jméno:
RE: přimazáváníDobrý den, při montáži elektronického systému Valve Protector musí být dodržen postup stanovený výrobcem a pokud je správně namontován, funguje spolehlivě a naopak plynové vstřikovače aditivum čistí. Aplikaci aditiva lze u vstřikovačů AC W01 při dodržení zásad montáže před vstřikovače úspěšně použít.
7.9.2016 15:37:00
Jméno:
Petr Předmět:
špatné měření hladiny lpgmám systém egas na mitsubishi outlanderu, po výměně vadné řídící jednotky, vše funguje tak jak má, jen ukazatel hladiny, ukazuje stále plnou nádrž, poté hlásí až je nádrž prázdná a bliká červená, jenže nádrž je na 50l a po dotankování jsem dotaknoval jen 40l, 10l tam muselo ještě být, kde je problém? může to být špatně nastavenou řídící jednotkou po výměně?
8.9.2016 9:07:00
Jméno:
RE: špatné měření hladiny lpgDobrý den, systém E-gas nemontujeme. Po výměně řídící jednotky je třeba znovu správně nastavit parametry systému včetně použitých čidel. Vypadá to, že je nastaveno jiné čidlo snímání hladiny LPG než je v systému. LPG nádrže jsou osazeny multiventilem, který mimo jiné má i tu funkci, že umožňuje z bezpečnostních důvodů naplnění nádrže na max. 80%. Pokud máte nádrž na 50 l tak 80% je 40 l a vše je OK.
5.9.2016 20:18:58
Jméno:
Miroslav Předmět:
i 30Dobrý den. Prosím o odpovědi na tyto otázky: Doporučujete přestavbu na LPG u vozidla Hyundai i 30, 1.6 CVVT, r.v. 2009? (Hodně se píše o zaklepávání ventilů). Jaký typ a s jakým přimazáváním? Jaká je spotřeba LPG u tohoto vozidla a jaká je spotřeba přimazávání? A poslední otázka, jaká je cena s toroidní nádrží? Děkuji za odpověď.
6.9.2016 7:50:36
Jméno:
RE: i 30Dobrý den, vozidla Hyundai včetně modelu i 30 běžně přestavujeme na LPG. Pokud je vozidlo správně namontováno a hlavně seřízeno není problém s ventilama. Pro přestavbu používáme zařízení ZAVOLI a STAG, pro ochranu ventilů doporučujeme systém Valve Protector – přesný elektronický tlakový systém, který dávkuje aditivum v závislosti na zatížení motoru v celém rozsahu otáček. Spotřeba aditiva je 1 promile, tedy 1 l aditiva na 1000 l LPG, spotřeba LPG je o cca 10-15% vyšší než spotřeba benzínu. Cena se liší dle typu použitého LPG zařízení a systému na ochranu ventilů a zaslal jsem Vám mailem.
2.9.2016 13:26:49
Jméno:
tom Předmět:
octaviaDobry den mam octavii 1.6 55 kw na lpg,na lpg to jezdi super ale prepnu na benzin a auto cuka nedrzi volnobech obcas to i chcipne,nevite co stim?
5.9.2016 10:20:08
Jméno:
RE: octaviaDobrý den, v takových situacích je třeba v první řadě zkotrolovat zapalovací soustavu (svíčky - používáme s jednou elektrodou, kabely, zapalovací modul). Pokud je vše vpořádku závada se zjistí diagnostikou.
2.9.2016 12:09:32
Jméno:
Jiří Předmět:
Landirenzo OmegasDobrý den, mám vozidlo OPEL Astra A-H, r.v. 2006, 1.6, 16V, najeto 148.500 km, 77 KW. Ve vozidle je namontováno zařízení Landirenzo Omegas/GI. Ráno, po celonočním stání venku, se nechce vozidlo přepnout z benzínového provozu na LPG. Po přepnutí, tedy po cca 3 - 5 minutách jízdy dojde k přepnutí, kdy však jedu s akcelerátorem na podlaze, na 3 rychlost. stupeň stěží 60Km/h a při odstavení plynu motor zhasne. Tato závada se projevuje u studeného motoru, po zahřátí, nebo v odpoledních, větších teplotách ovzduší problémy nejsou. Můžete mi prosím poradit co by mohlo být příčinou a kde najít v Olomouci a okolí kvalitní servis? Děkuji.
2.9.2016 13:50:44
Jméno:
RE: Landirenzo OmegasDobrý den, pro určení závady je potřeba diagnostikou zjistit co se děje se snímanými hodnotami v okamžiku výskytu závady. S ohledem na to jak uvádíte, že závada se po zahřátí neobjevuje, usuzoval bych nejspíše na závadu ve vyhřívání reduktoru nebo závadu v elektroinstalaci snímání teploty reduktoru.
1.9.2016 17:24:01
Jméno:
Jakub Předmět:
LPGDobrý den mám Octavii II 1.6MPI v plynu a mám tenhle problém někdy po přepnutí uvedu pár metrů někdy pár km a pak plyn vypadne a pipa a nejde zpět přepnout na LPG někdy je týden kdy to auto neudělá někdy to udělá při každé jízdě... Ale když to udělá nechám 20 minut odpočinout tak potom vše funguje jak má.. Nevíte někdo čím by to mohlo být?
2.9.2016 13:37:40
Jméno:
RE: LPGDobrý den, zjistit nahodilou závadu je vždy obtížné pokud se zrovna nevyskytuje při provádění diagnostiky. V první řadě je potřeba provést diagnostiku LPG sytému a také vozidla, zda je závada zapsána v paměti řídící jednotky a dle toho postupovat. Příčin může být celá řada od závady v elektroinstalaci až po závadu v některém komponentu LPG systému.
30.8.2016 11:47:55
Jméno:
Martin Hubinka Předmět:
LPG Dobrý den,
auto mi na LPG přepne až při plně ohřátém motoru. Původně přepínalo při cca 40 stupních. Prosím o radu kde mám hledat závadu. Octavia 1.8 t 110 kw. Systém tartarini.
Děkuji Hubinka
31.8.2016 13:04:24
Jméno:
RE: LPG Dobrý den, závada může být jak ve vyhřívání reduktoru, tak při snímání teploty. Pravou příčinu lze zjistit diagnostikou.
29.8.2016 13:55:41
Jméno:
Jirka Předmět:
LPG korekce - návaznost na dotaz 29.5.2014 9:34:53Navazuji na 29.5.2014 9:34:53 Jméno: Pavel Předmět: LPG korekce a Vaši odpověď 29.5.2014 13:45:32 Jméno: Ing. Procházka......Tankoval jsem dříve Shell Nitro + a teď tam mám obyčejný benzín. Takže by to mohlo být i tím oktanovým číslem. Pokud jsem dobře pochopil, tak to může fungovat i naopak. Pokud jedu na LPG, tak řídící jednotka benzínu neustále přebírá informace o bohatosti nebo chudosti směsi LPG. Pokud následně přepnu na benzín, tak si řídící jednotka na benzín začne dělat korekce podle toho, jak je poslední kilometry přijímala z LPG. Takže pokud třeba LPG mělo příliš chudou směs, tak řídící jednotka benzínu směs obohacuje a tím vlastně způsobuje, že se i jízda na benzín projevuje neschopností udržet volnoběžné otáčky. Všiml jsem si totiž, že po určité době jízdy cca 10 km na benzín problémy s držením volnoběžných otáček vymizí. A nebo vymizí, když ráno sednu do studeného auta a auto na benzín jede OK. Znamená to také, že můj problém spíše směřuje na špatné dávkování chudé/bohaté směsi na LPG, protože čím déle jedu na LPG tím více jsou nestabilní volnoběžné otáčky a tím déle trvá po přepnutí na benzín, aby si benzínová řj upravila korekce tak, aby vše fungovalo správně? Předem děkuji za zpětnou vazbu. Řeším tento problém již 2 měsíce a jsem z toho úplně nešťastný. Poprvé jsem přispíval do diskuze v červenci 2016 pod jménem dubes, takže moje problémy mohou možná vyřešit bezmoc mnoha lidí.
30.8.2016 7:37:51
Jméno:
Král Pavel Předmět:
RE: LPG korekce - návaznost na dotaz 29.5.2014 9:34:53Dobrý den.
Vaše uvažování se směsí je vcelku správné. Nicméně si myslím, že ve vašem případě závada nebude jen v seřízení. Pokud je vše v pořádku a jedná se jen o horší seřízení pak po přepnutí je ŘJ schopna posunout směs během pár sekund. Doporučuji navštívit odbornou dílnu a zkontrolovat seřízení i vše ostatní.
26.8.2016 16:55:54
Jméno:
Pepa Předmět:
tankování:Prosím odborníky o odpověď, někteří řidiči při tankování kolébají s autem aby natankovali plnou, má to smysl? Přece nádrž nejde natankovat plnou. Děkuji za odpověď
29.8.2016 8:11:56
Jméno:
RE: tankování:Dobrý den, LPG nádrž je osazena multiventilem, který je homologován a má mimo jiné tu funkci, že zajistí max. naplnění nádrže do 80% jejího objemu, tudíž pokud multiventil funguje správně, nelze natankovat plnou nádrž. Kolébáním auta se může multiventil rozhoupat a vlivem toho možná trochu více natankovat, ale nikdy ne plnou nádrž.
Přidat záznam