4.7.2012 11:10:07
Jméno:
David Lanča Předmět:
tankování IIDobrý den, v dotazu ohledně množství natankovaného plynu, píšete „Může se tak stát, že natankujete jakoby víc. Ale ochrany nádrže (multiventil) zabezpečují, že se nádrž naplní jenom na 80% svého objemu“ Nezlobte se, ale tomuto zdůvodnění příliš nerozumím. To vypadá, jakoby se ve skutečnosti do nádrže nedalo dostat přes 80% za žádnou cenu, protože je tam multiventil, který tohle hlídá. To by ale muselo znamenat, že to co je přes 80%, jde někde mimo auto a platím tak vlastně navíc za plyn, který se do auta ani nedostane. Já mám nádrž o objemu 53 litrů a běžně tankuji 52-53 litrů, jednou dokonce 54l. Doposud jsem to chápal tak, že příliš vysoké nastavení plnícího tlaku u čerpací stanice znamená, že dojde k přetlačení multiventilu a množství plynu, které platím, tak v nádrži ve skutečnosti opravdu je. Čerpací stanice, kde tankuji, tak neplní očividně do 80%, ale prakticky do 100%. A stejné zkušenosti má i několik mých známých. Taky se mi to zdá poněkud zvláštní. Předpis tankování max. do 80% není asi pro nic za nic, ale praxe je často jiná.
4.7.2012 13:35:54
Jméno:
Autogas Centrum Předmět:
RE: tankování IIDobrý den. Pokud je instalován správný multiventil pro danou nádrž (to je hodně důležité!), a je multiventil správně seřízen (už od výrobce), tak nelze natankovat víc než 80% objemu nádrže. (plus-mínus nějaké to procento). Myslím, že se pan Pasccal musí otáčet v hrobě při pomyšlení, že do nádrže o 53 litrů někdo dostal 54 litrů…nemyslíte? Odlehčenou formou se Vám snažím naznačit, že problém bude někde jinde. Stále platí fyzikální zákony.S pozdravem Ing.Pataky-technik