16.8.2012 16:14:00
Jméno:
Pavel Předmět:
Naplnění nádržeDobrý den, také bych měl dotaz ohledně naplnění nádrže. Mám nádrž o objemu 47 litrů, nicméně při posledním tankování mi dle stojanu natankovala obsluha do nádrže 48,33 litrů. Většinou tankuji pouze do cvaknutí multiventilu při 80% naplnění nádrže (cca 37 l), jen občas tankuji více a dosavadní natankované maximum bylo cca 46,5 litrů. Je vůbec možné, že LPG je natolik stlačitelná kapalina, aby se do nádrže dalo natlačit téměř o 1,5 litru více než je její objem? Nebo myslíte, že to signalizuje nějakou závadu u mého auta, popř. u tankovacího stojanu (jedná se o větší čerpací stanici, žádné JZD apod.)? Během tankování ani po něm jsem necítil žádný únik LPG. Na revizi i emisích jsem byl cca před 2 měsíci a vše v pořádku. Zařízení mám montováno v roce 2005 u Vašeho partnera v Horní Suché a dosud jsem najel na LPG víc než 200 000 km bez problémů, ale s "přetankováním" jsem se ještě nesetkal. Děkuji za Váš názor. S pozdravem, PJ
17.8.2012 7:26:54
Jméno:
Autogas Centrum spol. s r.o. Předmět:
RE: Naplnění nádržeDobrý den. Nemusíte se bát „přetankování“. Multiventil dovoluje naplnění nádrže na 80%, ale je tam určitá rezerva . Nelze to tedy počítat přesně matematicky. Kapalina je nestlačitelná, tedy pokud natankujete víc, je tam i objemově víc LPG v kapalném stavu.Ing.Pataky-technik