4.2.2013 23:29:48
Jméno:
Jan Schmidt Předmět:
Citroen Xsara Picasso a provoz na LPGDobrý den pane Pataky, mám Citroen Xsara Picasso 1,6/ 70KW. Nechal jsem si udělat přestavbu u vašeho autorizovaného servisu na LPG system BRC Sequent 24. Na jízdní vlastnosti si nemohu stěžovat, ale spotřeba ze 6,8 litrů benzinu se mi zvedla na 10litrů LPG s přímazem benzinem (jezdím převážně delší trasy). To je více než 40% nárůst spotřeby při stejném stylu jízdy a za stejných klimatických podmínek. Jezdím na ekonomiku, takže auto nevytáčím, včas přeřazuji a využívám převíšení k jízdě samospádem.
Dále, stav LPG v nádrži mi kontrolní diody ukazují dosti zvláštně, 52litrová toroidní nádrž, po ujetí 48km mi zhasne 1. dioda indikátoru plnosti nádrže, 2. po ujetí 68km, 3. kontrolka mi zhasla dokonce po ujetí 14km od zhasnutí druhé, ale po vypnutí a opětovném nastartování mi opětovně zhasla po ujetí 42km od zhasnutí druhé kontrolky a rezerva mi začala blikat po ujetí 68km.
Jsem docela rozčarován těmito údaji. Prý to mám sledovat a pak mi to při první servisní prohlídce přeprogramují - myslel jsem, že je stav nádrže indikován dle nějakého tlakového provozu a ne podle toho zda někdo naprogramuje - zhasni po ujetí 100km..
Ekonomika provozu - ušetřím 64Kč/100km při uvažovaném přimazávání 0,5l benzínu. Kalkulačky návratnosti v tomto hodně selhaly.
Můžete mne uklidnit a napsat mi, že je tento stav možno vyladit tak, že budu mít spotřebu LPG kolem 8 litrů/100km a stav nádrže bude indikován tak, že se nebudu muset řídit počtem skutečně ujetých km a vysledovanou spotřebou?
Děsí mne také fakt, že je tímto systémem hodně ovlivněn palubní ukazatel benzínového paliva, jeden den mi ukazuje 4 dílky, pak zase celý den 3 dílky (a to i při vypnutí zapalování a opětovném nastartování) a teď už zase 4 dílky.. a to jsem již ujel na LPG více než 620km. Je možné, že je tímto systémem ovlivněn palubní počítač do té míry, že by se i při nainstalovaném emulátoru paliva nedokázal srovnat a indikovat skutečný stav v benzínové nádrži?
Děkuji za odpověď
Jan Schmidt
5.2.2013 8:41:51
Jméno:
Autogas Centrum Předmět:
RE: Citroen Xsara Picasso a provoz na LPGDobrý den pane Schmidt. Z Vašeho obsáhlého popisu závad jsem dospěl k názoru, že problém zvýšené spotřeby bude v nastavení mapy vstřiků. Nastavit mapu podle korekcí řídící jednotky benzínu. Nepřesné hodnoty množství plynu v nastavení hladinoměru – neúplná - nepřesná kalibrace. Emulace palubního počítače fiktivního odečtu benzínu je u některých vozidel problematická, ne na všechny vozy existují emulátory. Ale na Váš typ vozidla by měl fungovat emulátor FLE-P. Objednejte se u nás na diagnostiku a odstranění závad nastavením všech problematických parametrů. S pozdravem Ing.Pataky - technik