3.3.2013 12:49:31
Jméno:
Roman Černý Předmět:
Rychlejší přepnutí na LPG v mrazechDobrý den mám již třetí vůz na LPG a na ŠKODA FELICIA 1,6 už mi vrtalo hlavou proč při nízkých teplotách se výrazně prodlužuje jízda na benzín než se automaticky přepne na vstřikování plynu. Tak jsem zkoušel měřit odpor teplotního čidla při různých teplotách vody v motoru a nakonec našel hodnotu odporu kterou kterou má čidlo při teplotách kolem bodu mrazu a při teplotách 10, 20 - 50 - 90 st C. Pak jsem laboroval s různými hodnotami paralerně připojeného odporu pomocí trimrů a našel hodnotu odporu kterou jsem natrvalo připojil. Podotýkám že při této hodnotě se po mírném zahřátí "záměrně neuvádím na kolik st.C Abych tu nedával návod na úpravu lajkům " přepnou řídící jednotky daleko dříve motor běží v pořádku a úspora benzínu je značná. Samozřejmě toto laborování bylo tak na týden práce venku a v zimě ale oplatilo se. Nyní jsem stejné hodnoty odporu použil i na ŠKODA FABIA 1.2 htp a je to vynikající, navíc když je teplo tak toto umožňuje samozřejmě start na benzín ale přepíná prakticky hned. - co si o tom myslíte ? Děkuji
3.3.2013 18:53:41
Jméno:
Autogas Centrum Předmět:
RE: Rychlejší přepnutí na LPG v mrazechDobrý den. Mrzí mě to, ale předpokládám, že budete mým názorem zklamán. Měření teploty vody skutečně snímá čidlo, které mění svůj odpor na základě změny teploty. (teplotní rezistor). Vaše výpočty jsou zcela správné, a bylo by možné je takto aplikovat na „zblbnutí“ řídící jednotky LPG aby přepínala na plyn dříve. Nedomýšlíte ale důsledky. Podmínka teploty vody min. cca 30°C je nutná proto, aby se kapalné LPG dostatečně odpařilo do plynného skupenství. Při odpařování LPG dochází k velké potřebě teploty venkovního prostředí (v tomto případě reduktoru) který kdyby nebyl vyhříván chladícím systémem vody, tak by zamrzal. Možná znáte z dřívější doby případ přípravy sifonu (voda obohacená CO2) když se bombička CO2 špatně nasadila, tak zamrzla v ruce. Pokud „oblbnete“ trimrem (potenciometrem) skutečný stav teploty vody, může se stát, že bude reduktor zamrzat, do válců se dostanou i kapičky neodpařeného LPG s již plynnou fázi, a tato dvojí směs může mít neblahý vliv na spalovaní, případně i poškozovaní ventilů a stěny válců. Něco jiného je, když se vstřikuje čistě jenom kapalný plyn. (jeden z existujících systémů). Problematika je mnohem širší, než je tady prostor pro komplexní hodnocení. Výrobci zařízení LPG povolují max. 5 možných startů čistě na LPG a to pouze v havarijních případech. S pozdravem Ing. Pataky - technik