4.6.2013 14:26:31
Jméno:
Ladislav Burián Předmět:
dotaz a prosba o raduDobrý den, v květnu letošního roku jsem zakoupil vozidlo Renault Kangoo 1.6 r.v. 2010, které bylo v roce 2012 přestavěno u Vaší společnosti na LPG se zařízením STAG 4, typ nádrže Irene T-74-33778. O vozidle na LPG jsem přemýšlel již delší dobu a to nejen pro levnější provoz ale zejména mne lákal ekologický provoz bez znečištění ovzduší. Spoustu věcí jsem se dočetl, čímž bych chtěl v první řadě pochválit Vaši společnost za bezvadné informace. Snad nebudu příliš obtěžovat s několika dotazy, za jejichž odpověď předem děkuji:
- Nádrž by měla mít objem 74 litrů, ale podařilo se mi natankovat po kompletním vyjetí nádrže a následném aut. přepnutí na
benzin pouze 66,5 litru plynu - kde může být chyba??? - další můj dotaz se týká spotřeby plynu, na uvedených 66.5 litru se mi podařilo najet pouze něco málo přes 500 km, čímž mi vychází průměrná spotřeba cca 13 litrů, což mi přijde poměrně velmi mnoho na to, že jezdím opravdu velmi slušně a navíc poměrně rovnoměrně po městě a mimo město. Dle údajů které jsem se dočetl mimo jiné i na vašich stránkách by se spotřeba neměla lišit od spotřeby benzinu. A poslední dotaz se týká samotného provozu - při jízdě na plyn po dálnici se mi po cca 80 ujetých kilometrech přihodilo, že mi zvukové znamení upozornilo že není plyn a automaticky se pohon přepnul na benzin, podotýkám že nádrž byla nejméně z jedné poloviny naplněna. Po opětovném nastartování se standardně nastavil na plyn. No a ještě možná jeden až hloupý dotaz, při jízdě na plyn ukazuje palubní počítač průměrnou spotřebu plynu????
Snad jsem Vás příliš nezahltil otázkami ale snažím se co nejlépe porozumět pohonu na LPG . Mockrát děkuji s pozdravem Ladislav Burián
4.6.2013 15:41:07
Jméno:
Autogas Centrum Předmět:
RE: dotaz a prosba o raduDobrý den. Začnu rovnou odpovědí na Vaše dotazy: Obsah nádrže: Všechny nádrže LPG jsou omezeny plněním na 80% (kvůli roztažnosti plynu) Ve Vašem případě nádrž o objemu 74 lt. umožňuje natankovat 59,2 lt. Vy natankujete 66,5 lt. tedy mnohem víc. Množství je závislé na vnější teplotě okolí a plynu. Zde tedy chyba není. Spotřeba: Nikde na našich stránkách nenajdete informaci o stejné spotřebě plynu jako na benzín. Naopak, neustále zdůrazňujeme navýšení spotřeby plynu oproti benzínu v rozsahu 10-15 %. Záleží na použitém systému, na stavu motoru (komprese, opotřebení, stav elektrické soustavy cívek, svíček i kabelů atd. Spotřeba 13 lt. může být způsobena nedodržením předepsaných kontrol, nastavením tlaku reduktoru a tím i neprovedením obnovy programu. Zvukové upozornění přesně odráží výše jmenované: nízký pracovní a minimální tlak, neprovedené korekce mapy atd. Doporučuji návštěvu u nás, nebo u některého z našich autorizovaných partnerů ve Vašem regionu. S pozdravem Ing.Pataky - technik