13.1.2011 8:10:23
Jméno:
Marek Předmět:
Kontroly LPGDobrý den, plánuji koupi staršího auta a následnou montáž LPG u Vás ve Strakonicích, ale chtěl bych si udělat lepší obraz o skutečném provozu na LPG, asi budu mít více dotazů, tak se prosím nezlobte. Budu uvažovat fabii 1,4 16v a Vámi většinou doporučovaný systém STAG300plus/premium.
1. Pravidelná revize po roce nebo 10tis.km. V případě, že najedu 30tis.km/rok opravdu musim 3x ročně na revizi, nebo postačí po 20tis.
kdy by se měl čistit/vyměnit filtr plyné fáze? Jedná se mi o případné problémy při technické kontrole.
2. Náklady spojené s provozem LPG-napadají mě: výše uvedená revize, filtry kapalné a plyné fáze, membrány v reduktoru (snad to nemotam), častější výměna svíček a jednou snad za dlouho vstřiky.
Můžete mi tedy orientačně napsat po kolika km je doporučené měnit jednotlivé filtry, membrány, svíčky, popř. vstřiky a přibližné ceny s prací za vyčistění/výměnu? Popř. jiné úkony s plynem související.
3. Čistění/výměna vstřiků-na různých fórech se píše kde co, ale můj selský rozum mi radí-pokud nezanedbam filtry, nebudu mít čim vstřiky znečistit/zalepit-můžete mi to potvrdit/vyvrátit?
4.Výměna motor. oleje, někde se udává po 10tis., jinde po 15tis.. Jak to je, netvoří se karbon. usazeniny, ale je více tepelně namáhán, doporučíte polosynt. nebo plněsynt. olej?
Děkuji za případnou odpověď a někdy, dofám během jara na viděnou. Marek Roučka.
13.1.2011 8:13:19
Jméno:
Autogas Centrum Předmět:
RE: Kontroly LPGDobrý den pane Marek.
RE: Bezpečnostní - pravidelná revize je jednou za rok z důvodu bezpečnosti bez ohledu na počet najetých kilometrů
(kontrola těsnosti pneumatického systému plynu a vody,diagnostika a seřízení parametrů, „očichání“ - kontrola úniku plynu diagnostickým přístrojem.)
RE: Technická prohlídka
(provádí se po ujetí 20.000 kilometrů) Např. v lednu je provedena bezpečnostní revize s platností na jeden rok. Už v dubnu ale máte najeto 20-tis. Km tak musíte na technickou prohlídku. V říjnu dalších 20-tis. Km opět na technickou prohlídku. Při blížící se bezpečnostní prohlídce, lze spojit obě kontroly.
RE: Filtry
Filtr kapalné fáze se čistí cca po ujetí 100-tis. Km. Filtr plynné fáze se mění po ujetí 20-tis. Km.
RE: Náklady
Bezpečnostní i technická revize stojí 500 Kč včetně DPH.
Výměnné vložky filtrů stojí – podle druhu od 150 – 250 Kč bez DPH
Revizní sada membrán stojí podle druhu od 1200 – 1500 Kč bez DPH.
Hodinová práce našeho mechanika (provádění oprav) stojí 400 Kč.
Membrány se mění podle toho jak jsou vlivem nečistot zanešeny. (není všude stejná kvalita plynu) Někdy už od 50-tis. Km a někdy až např. 100 - 150-tis. Km
RE:Čištění
Máte pravdu, pokud budou filtry pravidelně měněny, je menší pravděpodobnost zanešení vstřikovačů. Jejich životnost (podle druhu) se počítá řádově od 80 – 150-tis km.
RE: Olej
Olej musíte měnit /frekvence a typ/ podle doporučení výrobce vozidla bez ohledu na zamontovaný LPG systém.
S pozdravem Ing.Pataky - technik