28.5.2014 15:55:40
Jméno:
Jirka Předmět:
Studený motor-problémy na benzínDobrý den. Mám dotaz, týkající se chování studeného motoru po nastartování na benzín a než se zahřeje a přepne do plynu. Mám Hyundai i30cw, r.v. 2010. Zhruba popíšu můj problém: bez problému nastartuju a potom, když jedu např. z kopce a brzdím motorem (částečně třeba i brzdou) a vyřadím, abych už normálně dobrzdil do křižovatky, tak motor "chcípne" - není ale pravidlem, že to musí být jen z kopce, už se mi to stalo i na rovině. Po zahřátí a přepnutí do plynu už to nedělá - jen se občas při vyřazení a dobrždění volnoběžné otáčky zhoupnou někam k 600, ale v tom bych snad až takový problém neviděl. V chladnějším počasí (a nemusí zrovna mrznout, stačí kolem 12-ti stupňů) navíc auto při rozjezdu na benzín dost skáče a mám pocit, že se i trochu dusí a musím tak přidat dost plyn, abych se vůbec rozjel. Na plyn je potom rozjíždění i jízda opět bez problémů. Filtry jsou v pořádku. Nevím jestli tyto dva popsané problémy mohou spolu nějak souviset... Můj mechanik mi doporučil najet několik kilometrů na benzín, aby benzínová jednotka načetla nové data a nějakým způsobem se pak srovnaly benzínová a plynová (prostě nějak tak jsem to pochopil). Chci se tedy zeptat, jestli to může být řešení, případně s čím jiným by tyto problémy mohly souviset (např. se zapalovacíma svíčkama - samotný provoz na benzín se zahřátým motorem je ale taky bez problémů). Předem děkuji za odpověď. Jirka
28.5.2014 17:58:08
Jméno:
Ing. Procházka Předmět:
RE: Studený motor-problémy na benzínDobrý den pane Jirko, nejpravděpodobnější příčinou takovéhoto chování je nesprávné seřízení LPG systému spočívající v bohatosti směsi. Zjednodušeně řečeno pokud je LPG směs příliš bohatá, snaží se benzínová řídící jednotka se snaží toto korigovat ochuzením a naopak. Tyto korekce se pak projeví až při provozu na benzín a to příznaky, které popisujete. Navštivte proto odborný servis a nechte provést diagnostiku LPG systému a seřídit ho ve všech režimech jízdy.