24.2.2011 16:17:52
Jméno:
M. Horák Předmět:
Lovato SmartDobrý den,
pane Pataky, měl bych opět jeden dotaz k Lovato Easy Fast Smart (Mondeo, 1.8, 92kW). Teď v mrazech mi to přepíná do plynu poměrně pozdě, až po 6-8 km, když teplota motoru je přes 60 st., dnes dokonce už byla na 90 st. a teprve po chvíli se to přeplo. Psal jste tady, že Smart přepíná podle teploty plynu a ne dle ohřátí reduktoru vodou, to mě zaujalo. Tak jsem studoval manuál, který mám z webu a zjistil jsem, že čidlo teploty plynu je na vstřikovací liště a ne u reduktoru. Pak jsem se dočetl, že v ovládacím programu se u Smart nastavuje pouze čas přepnutí podle teploty plynu - ale ne okamžité teploty, nýbrž od počáteční teploty při startu auta (dnes cca = -12 st.C). Takže tam mám asi příliš dlouhý čas pro nízké počáteční teploty, ne? Máte nějakou zkušenost, jaké sekundy pro jakou teplotu tam nastavit, ať to funguje rozumně, když už je to tedy tak nešikovně vymyšlené? Další podmínka je tam přepnutí při deceleraci. Musí být splněny obě podmínky (čas i otáčky?) Tzn., když teda po 2 km najedu na dálnici, motor je dávno teplý, má trvale 3000 ot/min, přepne se to po uplynutí času samo nebo ještě musí poklesnout otáčky pod nastavenou hodnotu (např. 1600 ot/min)? Tzn. dát nohu z plynu nebo vyřadit...Nechám si to nastavit, ale chtěl bych vědět, co považujete za optimální hodnoty. Děkuji.
25.2.2011 7:58:54
Jméno:
Autogas Centrum Předmět:
RE: Lovato Smart
Dobrý den pane Horák. Při vší úctě, naše fórum má sloužit zákazníkům k získání obecných informací o provozu vozidla na plyn. V žádném případě nebude a nemůže suplovat odborné poradenství určené našim partnerům. Ale abyste viděl dobrou vůli, tak: Přepnutí na plyn lze nastavit v deceleraci > (překročit nastavené otáčky, sundat nohu z plynu tak, aby otáčky klesli pod již zmíněné otáčky / málo používaný způsob/) v akceleraci > (překročit nastavené otáčky pro přepnutí na plyn / nejčastěji používaný způsob/). Přepínací práh otáček lze nastavit od 600-3000 otáček. (tedy i ve volnoběhu, pokud nejsou nižší otáčky než 600ot/min.) Lze nastavit zpoždění při ohřátém motoru v rozmezí 15-250 sec. Lze nastavit opětovné přepnutí na benzín pro nízkou teplotu plynu od -20 do +15°C. Zpoždění přepnutí na plyn ovlivňuje i kvalita a tlak plynu. V současné době je mnoho stížností na zpožděné přepnutí právě kvůli kvalitě plynu bez ohledu na použité zařízení LPG. S pozdravem Ing.Pataky - technik