Logo Autogas Centrum
Logo Autogas Centrum
Logo Autogas měření emisí

Diskuzní fórum LPG/CNG - Opakovaná netěsnost spojů LPG soustavy

13.5.2018 21:33:42
Jméno: Karol Chwistek Předmět: Opakovaná netěsnost spojů LPG soustavy
Dobrý den,
prosím Vás o radu. Téměř před rokem jsem provedl přestavbu svého vozu na LPG. Vlastním Volvo S 60, r. v. 2002, pětiválec, obsah 2,5l, turbo, benzín. LPG systém je od firmy Elpigaz. S provozem vozu na LPG mám řadu problémů. Největší problém je opakovaný únik plynu ze spojů LPG soustavy v místech kde jsou spoje utaženy stahovacími kovovými objímkami. Problém jsem v servise již 2x řešil, ale pořád se to vrací. Únik jsem zprvu zaznamenával jen při startu studeného motoru, únik plynu jsem zjistil podle syčivého zvuku a citelného proudu plynu na dlani. Příčina byla v povolení kovových objímek, po jejich dotažení jsem únik už nezaznamenal. Po čase jsem ale opět při náhodné kontrole (v kabině plyn cítit není) únik plynu při startu zjistil a opět musel dotahovat uvolněné objímky. Řešil jsem to reklamací v servise, kde mi systém montovali. Na opravě byl vůz loni na podzim, byl jsem přesvědčen, že se to vyřešilo. Navíc jsem s vozem v následujícím období jezdil hodně málo. Během zimy jsem ale zaznamenal výrazné zkrácení dojezdové vzdálenosti. Zatímco čerstvě po přestavbě jsem na plnou nádrž (55 l.) ujel asi 430 km, v zimě to bylo o 50 -70 km méně. Moje auto je celkem žrout, při jízdách ve městě má spotřebu benzínu téměř 12 l/100 km. Já jsem v tomto období jezdil téměř jen krátké vzdálenosti do 5 km ve městě a tak jsem výraznější spotřebu plynu svaloval právě na toto. Před měsícem jsem ale na plnou nádrž ujel jen 330 km, což už bylo fakt divné a po natankování asi 1/3 nádrže jsem zkontroloval únik plynu. Zjistil jsem, k velkému zděšení, že plyn uniká masivně i při zahřátém motoru po jízdě a to z řady míst, příčinou byly opět uvolněné objímky. Postupně jsem je tedy maximálně utahoval, ale vždy pak byl únik na dalším místě. Na několikrát jsem tedy utáhl šroubovákem maximum dostupných objímek, k některým jsem se ale nedostal. Nakonec se mi podařilo slyšitelný unik plynu zastavit, ale bez měřiče úniku plynu nevím, zda úplně. Nechápu, proč se objímky stále povolují a nechce se mi je při každé jízdě kontrolovat. Ihned jsem se ve stejném servise objednal, vůz je nyní na opravě. Kromě zmíněného problému totiž motor při jízdě na plyn neběží na volnoběh pravidelně, auto při jízdě za nižších otáček cuká a na palubním počítači svítí oranžová kontrolka závady na motoru (která pokaždé zhasne, když ujedu několik km čistě na benzín), nevím, zda zmíněné potíže souvisí s únikem plynu nebo je to další závada. Obávám se, aby se po opravě problémy časem nevrátily. Proto Vás prosím o radu jak to případně dále řešit. Zmíněný servis provádí přestavby min. 12 let, stížnosti jsem na něj neslyšel navíc je to jediný servis v našem okrese, který se přestavbou LPG zabývá. Pokud budu v budoucnu muset problém opět řešit, asi mi nezbude než hledat jiný servis mimo okres - můžete mi prosím nějaký dobrý poradit, blízko od mého města? Jsem z Jeseníku a k Vám to je opravdu bohužel moc daleko. Předem děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Karol Chwistek.
14.5.2018 12:34:03
Jméno: Ing. Procházka Evžen Předmět: RE: Opakovaná netěsnost spojů LPG soustavy
Dobrý den, netěsnost při použití šroubových spon vzniká jednak tím, že se v místě stažení hadice časem smáčkne a jednak vlivem rozdílů teplot v motorovém prostoru. Pro uchycení plynových hadic se používají odpovídající pérové spony. Pokud se při jízdě na LPG objevuje kontrolka emisí bude potřeba provést diagnostiku LPG systému, zkontrolovat správnou funkci všech komponent LPG systému a na základě toho pak provést opravu případně seřízení plynové mapy. Jako nejbližšího našeho partner mohu doporučit LPG Šumperk případně Autogas Opava s.r.o. adresu a kontakty naleznete zde http://www.lpg-autogascentrum.cz/autorizovane-serv isy/

Přidat záznam

Předmět:
Jméno:
E-mail (nebude zveřejněn):
Text zprávy:
jsou povoleny tagy <b>, <u> a <i>, můžete psát i odkazy ve tvaru www.neco.cz nebo http://neco.neco.cz

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.Více informací