4.7.2018 7:06:58
Jméno:
K. A. Předmět:
Citroen C5, 2.0 16V, 103kw, RLZPane Krumle i všichni ostatní, kteří máte tento motor, inženýr Procházka má naprostou pravdu. O problému přivstřikování benzínu při provozu na LPG je extrémně nedostatečné povědomí. Dlouholetí přestavbaři na LPG o tomto problému vůbec neví, i když mi připadá skoro nemožné, aby o něm nevěděli, když se v tomto oboru pohybují a nebo pokud to nejsou naprostí pitomci, takže spíš mlží, že každý motor s přímým vstřikem lze na LPG bezpečně přestavět. To je ovšem lež, některé motory s přímým vstřikováním to nesnesou, jiným to evidentně nevadí, vím třeba o Renaultu Scenic 1,6 L 16V r.v. 2000, který je i po provozu na LPG víc než 200000 km zcela bezproblémový (tedy po motorové stránce, jinak už tolik ne). To vše zřejmě aby na vás vydělali, a pak, až vám kvůli poškozeným benzínovým vstřikům začne blbnout motor, budou dělat, že neví o co jde, budou si účtovat peníze za ND, které s tím nesouvisí, ty vaše původní pak někomu namontují jako nové nebo vám je nevymění vůbec, a vy budete platit a platit, ale problém bude pochopitelně přetrvávat. Mně trvalo asi tři roky a 35000 Kč, než jsem zjistil, proč mi moje C5 takhle blbne. Udělal jsem tu tristní zkušenost, že přestavbářům na LPG v mém okolí se nedá věřit, protože to jsou samí vypravěči pohádek a mistři světa, všichni se navzájem pomlouvají, ale jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Ani jeden z těch mistrů světa mi auto opravit nedokázal (nebo nechtěl, ať už je pravda jakákoliv), ale kolik si za tu neopravu naúčtovat, to už věděli všichni zatraceně dobře, a asi nikoho nepřekvapí, že to nikdy nebylo jen pár stovek. Na jejich obvyklý argument, že to mám pořád levnější než na benzín, jsem jim opakoval, že ale stejně drahé jako na naftu, ale k tomu s mnohem horší dynamikou. Já si ukolébán jejich báchorkami nechal po krátce po koupi C5 nainstalovat polský Magic4, a benzínové vstřiky začaly blbnout do 40000 km po přestavbě. Než jsem přišel na to, v čem je problém, s přestavbou jsem měl najeto 120000 km. Do půl minuty po nastartování studeného motoru na benzín chyby zapalování 2. a 3. válce, a to po KAŽDÉM studeném startu. Motor potom nejen netáhl, ale už ani nešel do otáček a vyřešilo to jen vypnutí a opětovné nastartování, to vše jen aby vám motor za další půl minuty vyhodil tu samou chybu, a takto to pokračovalo, dokud se motor neohřál a nepřepl na LPG, obvykle tak 1x - 2x, ale v mrazech klidně i 5x, a rekord mám snad 9x. Baterii jsem kvůli tomu musel v zimě dobíjet minimálně každý týden a obvykle mi déle než jen tu jednu zimu nevydržela, a to dokonce ani nová heavy duty za 6000 Kč. V létě to tolik nevadilo, protože se to na LPG přeplo dřív, než to stihlo začít zase blbnout, ale v zimě, kdy se vám motor na teplotu pro přepnutí na LPG ohřívá mnohem déle, to bylo o nervy a někdy doslova i o život - třeba když mi začal motor jít na tři válce při odbočování z vedlejší na hlavní, řítil se na mě kamion a já stihl akorát tak na startéru odskákat ke krajnici, aby mě nesmetl. Bohužel vedle mě tenkrát seděla manželka, a po tomhle incidentu mi sdělila, že do té francouzské "Christine" (narážka na horor od Stephena Kinga) už si nikdy nesedne, což jsem chápal, protože jsem její pocity víceméně sdílel. Jakmile jsem zjistil, proč mi to dělá, LPG jsem okamžitě nechal demontovat a poslal benzínové vstřiky na repas. Bohužel byly natolik poškozené, že už jim nebylo pomoci, takže jsem za dalších 40000 Kč koupil nové a nechal zrepasovat hlavu motoru, a jezdím už jen na benzín. Sice když si spočítám, kolik mě to stálo na opravách + palivo, jsem pořád na mnohem nižší částce, než bych zaplatil za benzín bez oprav (120.000 km na LPG za průměrně 140,- Kč/100 km=168.000,- Kč oproti 120.000 benzínu za průměrně 280,- Kč/100 km=336.000,- Kč - i když připočtu 22.000 Kč za instalaci, 500 Kč za každoroční revize, 35.000 Kč za pseudopravy když to začalo blbnout, a dalších 40.000 Kč za nové benzínové vstřiky a repas hlavy motoru, pořád je to úspora na provozních nákladech 65.000 Kč, což je nezanedbatelná částka), ale za to, abych se nechal kvůli nespolehlivě fungujícímu motoru převálcovat kamionem, mi to nestojí, nemluvě o nasr*** manželce. Od té výměny vstřiků je to po motorové stránce absolutně bezproblémové auto, které vzala na milost dokonce i manželka. Za současného stavu technologie LPG s tímto motorem o přestavbě ani neuvažujte.
4.7.2018 9:20:17
Jméno:
Ing. Procházka Evžen Předmět:
RE: Citroen C5, 2.0 16V, 103kw, RLZDobrý den, musím uvést některé věci ve Vašem příspěvku na pravou míru. Ve svém příspěvku porovnáváte motory s diametrálně odlišnou technologií. Renault Scénic 1,6, 16V, r.v. 2000, 85kW je motor s nepřímým vstřikováním benzínu před sací ventily do sání motoru, kde se kapičky paliva mísí se vzduchem a tato směs je přiváděna do spalovacího prostoru, zatím co Váš Citroen C5, 2,0 16V HPi, 103 kW, kód motoru RLZ má přímé vstřikování, kdy je benzín vstřikován pod velkým tlakem přímo do spalovacího prostoru válce a sacím potrubím je přiváděn jen čistý vzduch. Dostatečný tlak paliva pro vstřikování do válce vytváří vysokotlaké benzínové čerpadlo (tlak paliva je až 160 barů). Z těchto důvodů výrobci LPG systémů vyrábí pro přestavbu motorů s přímým vstřikováním paliva speciální kity, které hardwarově i softwarově vyhovují požadavkům (strategii řízení směsi) pouze daného konkrétního motoru (kódu motoru), konkrétního výrobce, a proto jsou tato zařízení dražší. Každý výrobce LPG systémů má seznam motorů s přímým vstřikováním paliva, které lze přestavět a pokud daný motor konkretizovaný výrobcem vozidla, objemem, výkonem, kódem motoru a v některých případech i typem benzínové řídící jednotky není na tomto seznamu nelze přestavbu provést, neboť hrozí poškození motoru včetně benzínových vstřikovačů. Proto naši mechanici i mechanici našich partnerských servisů procházejí pravidelnými školeními na přestavby motorů s přímým vstřikováním paliva, pořádanými přímo výrobci LPG zařízení. Pokud byste poptával přestavbu u nás nebo u některého z našich autorizovaných servisů nepochodil byste, neboť žádný z našich dodavatelů nemá vhodný kit pro přestavbu Vašeho motoru. LPG zařízení Magic G4 je zařízení pro přestavbu motorů s nepřímým vstřikováním paliva a vůbec není vhodné pro přestavbu motorů s přímým vstřikováním paliva, proto Vaše vozidlo nemohlo na LPG jezdit dobře a došlo k poškození benzínových vstřikovačů.