7.9.2018 12:04:54
Jméno:
Peter Jonáš Předmět:
Fiat Tipo 1,4 T-jet LPG z tovarneDobrý deň,
nové 11 mesačné auto; problém od cca piateho mesiaca.
Mám problém so studeným štartom, keď hneď po naštartovaní a pohnutí sa plynový pedál nereaguje, otáčky nestúpajú, auto zdochýna, cuká ním pár prvých sekúnd jazdy, až kým zaradím trojku.
Teraz vymenili riadiacu jednotku vstrekovania. Prvý štart bol OK.
Teraz keď je problém, dali mi odporúčania: jazdite 2 nádrže LPG, 1 nádrž benzín. Tankujte 100 oktánový benzín.
Hovorím im: keby som chcel jazdiť na benzín, tak si nekupujem auto na LPG. Navyše mám tankovať drahší benzín.
Pritom nejde o športové auto ani o auto s vysokým výkonom.
Nikde na internete nevidím, že by niekto riešil striedanie plynu a benzínu (ešte k tomu také časté), či 100 oktánový benzín. V odborných článkoch a recenziách píšu, že benzín potrebujete len preto, aby ste naštartovali. Každý zrejme sadne do auta s LPG a jazdí v pohode na plyn.
Keď mi predávali auto, nehovorili nič o odporúčaniach čo sa týka spôsobu jazdy. Ešte k tomu o takých výrazných čo sa týka benzínu pri plynovom aute.
Stretli ste sa s takými odporúčaniami uvedenými vyššie (časté striedanie benzín/plyn; 100 oktánový benzín? Čo si o nich myslíte?
Vopred ďakujem...
7.9.2018 14:07:28
Jméno:
Ing. Procházka Evžen Předmět:
RE: Fiat Tipo 1,4 T-jet LPG z tovarneDobrý den, standardně se plynový systém chová tak, že studený start probíhá na benzín a po dosažení teploty přepnutí, přepne automaticky na plyn. Teplý start pak probíhá v závislosti na nastavení konkrétního systému buď na benzín s bezprostředním přepnutím na plyn nebo přímo na plyn. Výrobce vozidla doporučuje pro jeho provoz používat určitý druh paliva, které je pro dané vozidlo vyzkoušené, homologované a plně splňuje požadavky motoru. Nevidím důvod používat palivo s vyšším oktanovým číslem a ještě za vyšší cenu. Také střídání paliv 2 nádrže LPG a 1 benzínu nemá opodstatnění naopak ekonomika provozu je pak mnohem horší. Pokud LPG systém funguje správně není k tomu žádný důvod. Problém tedy budete muset řešit v rámci záruk poskytovaných k Vašemu vozidlu.