21.11.2018 11:03:44
Jméno:
Libor Suchý Předmět:
Přepínání na LPG až při 90°CDobrý den, Škoda Octavia II, 1.6 Mpi. K přepnutí na LPG dochází až po zahřátí na 90°C. Před chladičem mám ostínění z papírového kartonu (celý chladič je tedy schován před náporem vzduchu). K ohřátí na teplotu 90°C dojde po 3 km jízdy. K přepnutí na LPG dochází až okolo 9 km.
Mám zaizolované i potrubí k reduktoru pro rychlejší ohřívání vody. V servisu mi řekli, že je to takto v pořádku a že při přepínání na nižších teplotách nedochází ke zplyňování LPG a hrozí poškození motoru. Otec má ale provedenou montáž na stejném vozidle a k přepnutí mu dojde po cca 2 km jízdy a má nastavenou teplotu přepnutí na 43°C.
Do práce to mám 12 km a při tomto používání jezdím 2/3 cesty na benzín a očekávaná úspora se tedy nedostavuje.
V servisu mi řekli že mi teplotu přepínání klidně sníží, ale že to nedoporučují. Mohu si ji nechat snížit na cca 45°C?
Děkuji za radu
21.11.2018 11:33:40
Jméno:
Ing. Procházka Evžen Předmět:
RE: Přepínání na LPG až při 90°CDobrý den, odpověď na Vaši otázku není jednoduchá. Příčina pozdního přepínání může být v chladícím okruhu (špatná cirkulace chladiva vlivem např. zanesení systému, zalomená hadice….) v reduktoru (např. zanesený reduktor) nebo ve špatném teplotním čidle reduktoru. Nelze srovnávat teplotu, kterou vidíte na přístrojové desce s teplotou reduktoru – ta bude vždy nižší. Pro dostatečné odpaření kapalné fáze LPG postačí nastavit teplotu 40oC (tato teplota je doporučována výrobci LPG zařízení). Bude tedy nutné diagnostickým programem zkontrolovat nastavení Vašeho LPG systému včetně nastavené teploty přepnutí a zkontrolovat externím teploměrem, zda teplota reduktoru odpovídá teplotě zobrazené v diagnostickém programu a na základě zjištění pak provést opravu případně potřebné nastavení.