4.2.2019 21:05:01
Jméno:
Martin Předmět:
SmočekDobrý den,
špatně jsem se vyjádřil, včera jsem psal následující:
"Dobrý den,
chtěl bych Vás poprosit o vysvětlení následujícího stavu v suovislosti s korekcemi a lambdami. Při provozu na benzín dlouhodobá i krátkodobá korekce OK, lamda před katem osciluje od 0,1 do 0,75 V a její hodnota je na 1, lambda za katalyzátorem je na 0,7-0,8 (na volnoběh je hodnota 0 a při akceleraci 0,9). Tedy na benzín je vše jak má. Při jízdě na LPG je vše úplně stejné až na lambdu za katem, ta má hodnotu 0,05V, tedy je tam moc kyslíku (chudá směs). Má otázka je proč? Říkám si, je to chudé, tak jsem na LPG mapě přidal. Ovšem k ničemu to nebylo. Dlouhodobá korekce se mi nastavila na -10 a lambda před katem=1 a na lambdě za katem jsem mel zase 0,05 V. Proste se to chová jakoby LPG k dokonalému spalování potřebovalo méně kyslíku. V podstatě, abych tento problém vyřešil, musel bych upravit mapu v ECU. ještě jednou podotýkám, že na benzín je vše v naprostém pořádku. Mockrát děkuji za radu."
LPG mapu jsem si upravil, i v provozním režimu, na korekce na 0. Korekce směsi a funkčnost lambda sondy před katem jsou v pořádku. Ovšem lambda za katem má hodnotu 0,05 V (tedy příliš chudá směs). Tak jsem si mapu LPG obohatil o 10%, ale důsledek je takový, že se dlouhodobá korekce směsi nastavila na -10% a napětí na lambdě ZA katem je opět. 0,05V. Na benzin je vše v pořádku a hodnota napětí lambda sondy Za katem je cca 0,75V. Prostě při provozu na LPG si mohu obohacovat směs v mapě jak chci, ale lamda za katem bude neustále hlásit chudou směs. Dokonce jsem směs obohatil, tak, že dlouhodobá korekce směsi se nastavila na -25%, a přesto lambda za katem hlásila, že chudá směs.
Jen doplním: systém LOVATO, vůz: Chevrolet Cruze 1,8 103 kW (motor Opel)
Děkuji za reakci.
Martin
5.2.2019 9:03:07
Jméno:
Ing. Procházka Evžen Předmět:
RE: SmočekDobrý den, správné seřízení LPG směsi se provádí dle korekcí čtených z benzínové řídící jednotky nikoli na základě napětí lambda sond. V krátkosti řečeno přední sonda je regulační a na základě jejích signálů provádí benzínová řídící jednotka regulaci palivové směsi. Druhá sonda je diagnostická, která pouze kontroluje správnou činnost katalyzátoru. LPG je jiné palivo, má jiné chemické složení, hoří podstatně čistěji než benzín, složení emisí se oproti benzínu výrazně liší a proto se může lišit oproti benzínu i napětí na druhé sondě. Základní podmínkou pro správné seřízení LPG směsi je správná funkce plynových vstřikovačů (všechny by měly dávkovat stejně).