24.6.2019 20:46:52
Jméno:
Petr Vrána Předmět:
Vyšší spotřebaDobrý den, mám Octavii 2 1,6 MPI, systém brc. Palubní počítač posilovač mi ukazuje spotřebu cca 7l/100km, při dotankovaní je reálná spotřeba 8,5 l/100km, nejsem žádný závodník, mám docela lehkou nohu, nemůže být systém v základním nastavení a chybí mapa? Je to moje druhá Octavie na Lpg a rozdíl tam asi bude, jinak přepíná a funguje v pohodě, jen ta spotřeba. Děkuji
25.6.2019 7:53:59
Jméno:
Ing. Procházka Evžen Předmět:
RE: Vyšší spotřebaDobrý den, LPG a benzín jsou zcela rozdílná paliva, která se liší chemickým složením a fyzikálními vlastnostmi včetně měrného obsahu energie. Pro to, aby motor vykonal určitou práci potřebuje určité množství energie. Jestliže je měrný obsah energie v jednom litru LPG nižší než v jednom litru benzínu, musí být logicky spotřeba LPG v litrech vyšší. Software v plynové řídící jednotce přepočítává nastaveným algoritmem benzínové vstřikovací časy na vstřikovací časy plynu a ty jsou vždy delší. Benzínová řídící jednotka dostává i při jízdě na LPG všechny signály a stále počítá spotřebu, jako při jízdě na benzín. Nelze tedy srovnávat údaj palubního počítače s vypočítanou spotřebou LPG. Navíc LPG je směs dvou plynů propanu a butanu a poměr těchto dvou plynu se v letní a zimní směsi liší a spotřeba LPG bude vždy vyšší o cca 10 – 15 % v závislosti na podílu jednotlivých plynů. Pokud máte pochybnosti o nastavení plynové mapy, navštivte odborný servis, který diagnostickým programem zkontroluje nastavení mapy a případně provede potřebné úpravy.