8.6.2020 21:21:53
Jméno:
Standa Předmět:
Svítící kontrolka motoru - Golf 1.6 mpi, 75kw Dobrý den, rád bych Vás poprosil o radu. Mám VW Golf, motor 1.6 mpi, 75kw, se systémem Landi Renzo, který by měl být na autě od samého začátku užívání. Asi v 178tis. mi začal citelně vynechávat jeden ze vstřikovačů a plynař jej následně měnil za jiný, použitý, který mu někde zbyl. Ostatní vstřikovače vyčistil ultrazvukem a problém zcela pominul!!
Už ale v 182tis. se mi začala bez nějakých zjevných příznaků rozsvěcovat znovu kontrolka motoru. Chybu jsem z počátku vždy smazal, ale cca za 100km, někdy i výrazně méně, se kontrolka vždy znovu rozsvítila. Dle mé "sranda VAG diagnostiky" se jednalo o chybu P0172 - System is too Rich (Bank 1). Měl jsem podezření, že se tak jedná opět o problém se vstřikovačem, který např. vynechá jen sporadicky, a proto ty relativně velké kilometrové rozestupy mezi tím, kdy se kontrolka znovu rozsvítí. Takto jsem najel asi 2000km, než mi plynař udělal diagnostiku, vyměnil Lambdu před katalyzátorem, termostat, vzduchový filtr a svíčky. Vstřikovače údajně v pořádku. Dnes jsem si tak auto vezl ze servisu domů a po najetí 40km se kontrolka motoru rozsvítila zas. Opět chyba P0172. Dokázali byste lde zkušeností říct, co by mohlo takovou chybu způsobovat? Mimochodem zapalovací soustava byla měněna cca v 176tis. km.
Díky moc za reakci!
9.6.2020 7:17:05
Jméno:
Ing. Procházka Evžen Předmět:
RE: Svítící kontrolka motoru - Golf 1.6 mpi, 75kw Dobrý den, pokud u systémů Landi Renzo začnou být problémy se vstřikovači, musí se vyměnit vždy všechny najednou, a to za nové. Důvodem je, že pokud se vymění pouze jeden nebo některé vstřikovače a ostatní se vyčistí ultrazvukem, není zajištěno vlivem různého opotřebení, že všechny vstřikovače dávkují stejně a nelze roto správně seřídit palivovou směs LPG a rozsvěcuje se kontrolka emisí.