Logo Autogas Centrum
Logo Autogas Centrum
Logo Autogas měření emisí

Diskuzní fórum LPG/CNG - Padání teploty chladicí kapaliny

12.4.2021 13:08:40
Jméno: Čestmír Předmět: Padání teploty chladicí kapaliny
Dobrý den, potřebuji prosím radu od profesionálů ohledně plynu.
Mám Renault Fluence Ph2 a motor 1.6 16v K4M 838. Nechal jsem si přestavit motor na plyn (BRC) s elektronickou aditivací ERC. Problém je ten, že od přestavby mi skáče teplota chladicí kapaliny (před přestavbou se nic z níže popisovaného nedělo). Palubní počítač mám vyjma otáčkoměru digitální, tedy i ukazování teploty. Nechal jsem si po objevení problému vyměnit termostat. Problém se vyřešil jen částečně. Teplota již neskáče tak často, ale stejně. Teplota skáče hlavně po prudším přidání plynu nebo při vyřazení z kopce. V zimě je situace horší, v létě se toto téměř neděje. Mohlo by toto být způsobeno reduktorem, který odebírá příliš mnoho tepla chladicí kapalině? Mám se obávat nějakého poškození motoru?
Teplotu jsem kontroloval i přes OBD, kde teplota začne stoupat k cca 99 °C, poté náhle padne pod 70 °C a to už zaznamená palubní počítač.
Ještě bych dodal, že pokud vypnu LPG systém a jedu na BA, tak teplota chladicí kapaliny také občas kolísá tak, že to zaznamená palubní počítač. Sice ne tak často, ale děje se to (před přestavbou se to nedělo). Je to možným zásahem do chladicího systému vloženým reduktorem?
Také jsem četl, že se zakrývá reduktor, aby se tolik neochlazoval okolním vzduchem.
Ještě mě napadlo, že by mohla být poškozená vodní pumpa, protože mi ihned po přestavbě na LPG vytekla chladicí kapalina a čerpadlo mohlo jet chvíli "nasucho".
Děkuji
12.4.2021 14:00:14
Jméno: Ing. Procházka Evžen Předmět: RE: Padání teploty chladicí kapaliny
Dobrý den, příčin kolísání teploty chladící kapaliny může být více např. vadný snímač teploty chladící kapaliny, zavzdušnění chladícího systému, špatné napojení LPG systému na vodu …. Vodní pumpa má zapouzdřená ložiska a krátkodobý provoz „nasucho“ by ji neměl poškodit.

Přidat záznam

Předmět:
Jméno:
E-mail (nebude zveřejněn):
Text zprávy:
jsou povoleny tagy <b>, <u> a <i>, můžete psát i odkazy ve tvaru www.neco.cz nebo http://neco.neco.cz

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.Více informací