26.5.2023 16:33:23
Jméno:
Tomáš Kowalski Předmět:
Fiat Doblo 1,4 - přestavba z CNG na LPGDobrý den, budu mít lehce zapeklitý dotaz, nicméně jsem jej tu již nejednou našel (viz třeba https://www.lpg-autogascentrum.cz/forum/dotaz-7497 -prestavba-z-cng-na-lpg/) takže asi nejsem jediný. :) Mám Fiata Dobló 1,4 s bimodální (CNG/benzín) přestavbou přímo z fabriky. Zrovna před chvílí jsem se vrátil z revize tlakových láhví před STK, a technik mi sdělil, že letos to sice prošlo, ale že se obává, že kvůli počínající korozi na jedné z lahví to již za dva roky neprojde, a bude nutná výměna lahví a okolních "serepetiček". Vzhledem k tomu, že je to ročník 2012 a jinak je to auto v opravdu hezkém stavu, takřka bez koroze, na samotné technické s jedinou "Áčkovou" závadou, tak trochu řeším, co s ním dál. Předpokládám, že přestavba na LPG je technicky řešitelná (byť teda z důvodu, abych se vyhnul oné výměně tlakových lahví), ale očekávám, že se zde objeví "oříšek" v podobě nutnosti náhrady původní řídící jednotky za "čistě benzínovou" a teprve poté přestavby na LPG. Dokázal by jste alespoň přibližně odhadnout orientační cenu takové přestavby? Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den! :) Tomáš Kowalski
29.5.2023 7:10:20
Jméno:
Ing. Procházka Evžen Předmět:
RE: Fiat Doblo 1,4 - přestavba z CNG na LPGDobrý den, aby bylo možné provést legálně přestavbu vozidla CNG na LPG, musí být splněny legislativní požadavky. Přestavba musí být provedena buďto jako individuální nebo jako typová. V každém případě pověřená zkušebna kontroluje mimo jiné zástavbu LPG systému, emise a pokud by byl zachován i pohon na CNG i to, jak je zabezpečeno, aby vozidlo jelo vždy jen na jedno palivo, a to buď CNG nebo LPG. Pro přestavbu "jednopalivových" vozidel CNG na LPG nemáme typové schválení Ministerstva Dopravy a nevím o tom, že by některá firma zabývající se přestavbami takové typové schválení měla.