22.8.2023 11:15:07
Jméno:
Jakub Salava Předmět:
nestartuje BADobrý den, mám technický dotaz. Již cca 6 možná 7 let mám ve vozidle DACIA Logan I MCV, 1.6, 64kW naistalovaný systém STAG 4 QBOX /nevím Basic nebo Plus/. Vozidlo do současné doby jezdilo bez problémů. Nyní ovšem nastal problém, jelikož vozidlo odmítá nastartovat a běžet na benzín. když je vozidlo vyhřáté od sluníčka (aby se seplo LPG), vstříknu start sprej, vozidlo naskočí, hned se přepne na LPG a běží, ale jakmile přepnu zpět na benzín, vozidlo zhasne. Svíčky jiskru dávají, relé blokace vstřikování taktéž funguje, čerpadlo běží, benzín do vstřikovací lišty dodává, ale vstřiky benzín nevstříknou, hallův snímač je v pořádku. Proměřením jsem zjistil, že nejde napětí od ŘJ vozidla na mínus kabelu do všech vstřikovačů na liště vstřiků. Zkoušel jsem i vyndat pojistku od ŘJ LPG, ale to nepomohlo. Když koukám na diagram, mezi cestou VSTŘIK BA - ŘÍDÍCÍ JEDNOTKA - PLYN ŘJ A VSTŘIK LPG není žádné relé (mohlo by spínat tzv. natvrdo). Je tedy možné, aby ŘJ LPG po předchozí jízdě odpojila vstřiky, ale pak nevyslal signál ŘJ vozidla, že mají fungovat? Popř. jaké řešení je na místě? Napadá mě snad již jen kalibrace řj plynu, jelikož jinak na plyn vozidlo jede, a chybu OBD II nehlásí. Děkuji Salava
22.8.2023 13:53:47
Jméno:
Ing. Procházka Evžen Předmět:
RE: nestartuje BADobrý den, pokud jsou slněny parametry pro přepnutí (dostatečný tlak plynu, nastavená teplota reduktoru) LPG řídící jednotka postupně odpojí benzínové vstřikovače, zapojí LPG vstřikovače a emuluje signály benzínových vstřikovačů benzínové řídící jednotce. Pokud doje LPG v nádrži nebo dojde k vypnutí LPG systému tlačítkem, LPG řídící jednotka odpojí LPG vstřikovače a zapne benzínové vstřikovače. Připojením LPG systému k diagnostickému programu lze přezkoušet správnou funkčnost LPG řídící jednotky včetně jednotlivých akčních členů LPG soustavy a závadu zjistit. Navštivte proto svého plynaře, případně se na opravu můžete objednat u nás na tel. 606 659 530.