Logo Autogas Centrum
Logo Autogas Centrum
Logo Autogas měření emisí

Nacházíte se zde:  

Diskuzní fórum LPG/CNG - Landi Renzo IG1

20.1.2025 18:52:29
Jméno: Miroslav Slavík Předmět: Landi Renzo IG1
Dobrý den,
po dalších cca 10 letech se musím opět zapojit do fora a především opět ocenit ochotu a fundované odpovědi z Vaší strany všem příznivcům vozidel na LPG.
Zároveň bych s dovolením, také potřeboval zodpovědět některé věci z této oblasti.
Vlastním vozidlo Renault Espace 2.2 / r.v. 1994/, kdy jsem s ním se zástavbou Landi Renzo IG1, do současné doby bez větších problémů, najezdil cca 450.000 km.
Vzhledem k tomu, že je vozidlo i přes vyšší počet najetých km ve výborném stavu a mám ho rád, nerad bych se s ním musel rozloučit kvůli problému, který se vyskytl.
Poněvadž již není možné na tento typ LPG sehnat nové krokové motorky, pokusil jsem se svépomoci motorek repasovat z důvodu kolísání volnoběhu, až někdy chcípl úplně. Tedy jsem odvrtal nýtky - opatrně rozdělal / dle pokynu p. Pataka před 10ti lety/, vyčistil a vyměnil volnější ložisko. Zásuvný kolík jsem se snažil našroubovat zpět tak, aby byl ve stejné vzdálenosti, jako při demontáži. Vyndal jsem hlavní el. pojistku LPG a namontoval motorek zpět, poté pojistku vrátil. Hrot se na motorku při zapnutém klíčku vysouvá.
Potom se vyskytl ten problém, vozidlo za studena normálně na benzín nastartovalo a když se poté přepnulo na LPG, tak na volnoběh vůbec nejelo, chcípalo a zahřáté i velmi těžko startuje, při přidání plynu se mu moc nechce jet, když není vypínačem přepnuto na benzín.
Měl jsem ještě jeden starý volnoběžný motorek, který jsem taktéž zrepasoval a dělá to s ním to samé, takže horší než před opravou.
V souvislosti s tímto problémem bych se rád zeptal:
1. Je zapotřebí po výměně krok. motorku provést diagnostikou znovu nějaké nastavení, nebo si to má řídící jednotka sama doladit, případně za jakých okolností?
2. Je nutné při výměně motorku ŘJ LPG odpojit od baterie, nebo i ŘJ vozidla ?
3. Je dle Vašich zkušeností možné, nějakým nenásilným způsobem a bez rozdělání motorku, z něho vyšroubovat a následně našroubovat zpět vysouvací hrot?
4. Domnívám se správně, že krokový motorek pro volnoběh je ten s tím tenčím hrotem?
5. Jak motorky vlastně pracují, při přidání plynu by měl být volnoběžný zavřený a otevírat by se měl pouze při jízdě bez přidávání plynu?
6. Vaše firma by byla schopná odborné repase krokového motorku?

Trošku mne mrzí skutečnost, že fa. Landi Renzo, nemá zájem o udržení v provozu i starší systémy LPG a raději přestane komponenty vyrábět bez náhrady.

Předem mockrát děkuji
21.1.2025 10:50:36
Jméno: Ing. Procházka Evžen Předmět: RE: Landi Renzo IG1
Dobrý den, nevím, jaký konkrétní systém ve voze máte, označení IG1 je označení reduktoru (výparníku). Pokud uvádíte že Váš systém má dva krokové motorky bude se pravděpodobně jednat o systém IGS, který bude mít řídící jednotku, kde se nastavují základní parametry jako je typ lambda sondy, zdroj otáček, typ snímače teploty a tlaku plynu atd..
1) U elektronicky řízených LPG systémů je dobré po každém zásahu do systému zkontrolovat nastavení diagnostickým programem.
2) Při výměně krokového motorku postačí vyjmout pojistku LPG systému.
3) Ne.
4) Pokud Má Váš systém dva krokové motorky, pak s tenčím hrotem je motorek pro volnoběh.
5) Krokový motorek se po každém zapnutí klíčku zkalibruje a nastaví do správné polohy tak, aby dávkování LPG bylo správné. Pokud tomu tak není, došlo při repasi k chybě.
6) Ne, z důvodu nedostatku dílů se těmito systémy již nezabýváme.

Přidat záznam

Předmět:
Jméno:
E-mail (nebude zveřejněn):
Text zprávy:
jsou povoleny tagy <b>, <u> a <i>, můžete psát i odkazy ve tvaru www.neco.cz nebo http://neco.neco.cz

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.Více informací