22.8.2011 13:22:40
Jméno:
Dalibor Předmět:
vysoka spotrebaDobry den, pred nekolika tydny jsme si nechali udelat LPG prestavbu u vaseho partnera z Horni Suche, pan Szotek. Auto jezdi dobre, ale spotreba LPG se mi zda hodne vysoka. Jedna se o auto VW Passat 1.8T, 110kW. Pri provozu na benzin jsem mel podle paubniho pocitace prumernou spotrebu 7.6l. LPG nadrz tam mam toroid 60l, na pumpe tam bezne vleze kolem 55l. At se snazim jak se snazim a jedu setrne, nevytacim motor, nejedu vic nez 110km/h tak na plnou nadrz najedu kolem 450km, coz dava prumernou spotrebu silenych 12l plynu. S autem jsem byl u pana Szotka, ale pry to seridit nejde, tak se chci zeptat jestli se s tim da neco delat. Chapu, ze urcite navyseni spotreby plynu o 15-20% oproti benzinu je normalni, ale takhle to vychazi o 50%
22.8.2011 21:42:35
Jméno:
Autogas Centrum Předmět:
RE: vysoka spotrebaDobrý večer pane Dalibore. Byť uvádíte ne zcela přesné údaje, určité zvýšení spotřeby LPG oproti benzínu je skutečně mimo normu. Nejdříve si ujasněme některé nepřesnosti: Nádrž se dá natankovat na (+- ) 80% objemu. Při 60-ti litrové nádrži to je 48 litrů paliva. Tedy ne 55 jak uvádíte vy. Mějte na paměti, že plnící tlak je často rozdílný na různých čerpacích stanicích. Tím je často rozdílné i množství natankovaného plynu.Multventil má za úkol zajistit max. 80-ti procentní naplnění nádrže z důvodu rozpínavosti plynu. Toto množství se mění ale i vlivem vnější teploty. Spotřebu ovlivňuje i stav vašeho motoru, zejména elektrické zapalovací soustavy tedy, svíček, kabelů a cívek, a v neposlední řadě komprese válců. Pokud jsou hodnoty korekcí na testeru OBD v benzínu a plynu identické, nedoporučuji uměle snižovat spotřebu ochuzení směsi LPG-vzduch zkracováním časů vstřiků plynu. Mělo by to za následek rozsvěcování kontrolky Check-engine (chudá směs) a může dojít k poškození katalyzátoru.